Kuriozitete

A mund të pini kafe me stomakun bosh? Tre arsye pse nuk është një ide e mirë

07:28 - 13.05.24 gsh
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Për shumë njerëz, dita nuk fillon pa gllënjkën e parë të kafesë. Ekspertët megjithatë argumentojnë se pirja e kafesë me stomakun bosh mund të mos jetë një ide e mirë.




Sipas ekspertëve, stomaku bosh përkufizohet si ai që karakterizohet nga mungesa e ushqimit për të paktën 2 orë.

Pra, nëse gjëja e parë që bëni kur hapni sytë është të pini kafe, mund të dëshironi ta rishikoni, pasi kjo mund të ndikojë në shëndetin tuaj:

  1. Rrit nivelin e sheqerit në gjak

Sipas një studimi të qershorit 2020 të publikuar në British Journal of Nutrition, pirja e kafesë përpara se të hahet mund të ndikojë në kontrollin e sheqerit në gjak.

Kjo është thelbësore, pasi nivelet e qëndrueshme të sheqerit mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve metabolike si diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

  1. Mund të shkaktojë refluks gastroezofageal

Kafeja mund të rrisë aciditetin e stomakut, duke shkaktuar potencialisht GERD, vëren Marvin Singh, MD, drejtor i gastroenterologjisë në UC Irvine. Aciditeti natyral i pijes mund të irritojë mukozën e stomakut, duke rritur aciditetin dhe duke çuar në parehati.

“Megjithëse enzimat tretëse dhe lëngjet gastrike çlirohen pavarësisht nga ajo që konsumoni, ushqimet apo pijet që kanë natyrë acide – si kafeja – mund të irritojnë stomakun”, thotë Dr. Singh. “Në afat të gjatë, refluksi kronik i acidit nga kafeja mund të dëmtojë mukozën e stomakut dhe të çojë në inflamacion të ezofagut”, thotë Dr. Singh, i cili nga ana tjetër rrit rrezikun e kancerit të ezofagut.

Përveç urthit, aciditeti i lartë i kafesë mund të shkaktojë edhe të përziera .

  1. Rrit ndjenjën e nervozizmit

Kafeina mund të shkaktojë nervozizëm, veçanërisht nëse konsumohet me stomak bosh. Ky efekt është më i theksuar tek njerëzit me metabolizëm më të ngadaltë të kafeinës, duke çuar potencialisht në rritje të ankthit dhe shqetësimit.

Ngrënia e një rostiçeri ose vakti mund të ndihmojë në qetësimin e nervozizmit, ashtu si edhe zgjedhja e një doze më të ulët të kafeinës.

Si të merreni me simptomat e bezdisshme

Dr. Singh sugjeron disa strategji për të reduktuar këto efekte negative, të tilla si përzierja e kafesë së zakonshme me varietetet pa kafeinë dhe kufizimi i marrjes ditore të kafeinës.

Për të maksimizuar përfitimet e kafesë pa efektet anësore të padëshiruara, është mirë ta konsumoni pas një vakti. Kjo ndihmon në zbutjen e rrezikut të rritjes së sheqerit në gjak dhe GERD. Do të përfitoni më shumë nga pirja e kafesë në mëngjes nëse prisni derisa nivelet e kortizolit të fillojnë të ulen.

Nga ana tjetër, kafeja duhet të shmanget pas orës 14:00. “Konsumimi i tij në orët e vona të pasdites ose në mbrëmje mund të ndikojë në gjumin ”, thotë Dr. Singh.

Ata që janë të ndjeshëm ndaj konsumit të kafeinës mund të përfitojnë nga zëvendësimi i kafesë së mëngjesit me ujë ose çaj jeshil.

Këto pije kanë më pak gjasa të irritojnë stomakun dhe mund t’ju ndihmojnë të mbani të hidratuar.

Sa e keqe është vërtet të pish kafe me stomakun bosh?

“Nëse nuk po përjetoni asnjë simptomë, atëherë do të thoja se është mirë”, thotë Dr. Singh, “por nëse dyshoni se po shkakton një problem, atëherë unë do t’i kushtoja vëmendje . ”

Si përfundim, ndërsa kafeja është një ritual i dashur i mëngjesit për shumë njerëz, është e rëndësishme të merren parasysh faktorët që e bëjnë konsumimin e saj të sigurt. Nëse keni efekte të padëshiruara nga pirja e kafesë me stomakun bosh, mendoni të rregulloni mënyrën dhe kohën e konsumimit të saj.

Mos harroni se të dëgjoni trupin tuaj dhe të bëni rregullime bazuar në nevojat e tij mund t’ju ndihmojë të shijoni filxhanin e kafesë në mëngjes pa rrezikuar shëndetin tuaj.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.